Świąteczne inspiracje dekorowania stołów i wnętrz - ozdoby i dekoracje na Boże Narodzenie
Środa, 16 grudnia, 2020 13:49
Symetria w dekoracji: Jak udekorować stół na Wigilię i Boże Narodzenie?
Przy dekorowaniu stołu na Boże Narodzenie warto zadbać o zachowanie symetrii i proporcji. Dotyczy to zarówno obrusa, który z każdej strony musi zwisać dokładnie tyle samo, jak i ustawienia zastawy stołowej. Warto wcześniej ustalić, gdzie będą stały poszczególne potrawy, tak by każdy miał do nich swobodny dostęp i by ustawienie było symetryczne. Środek stołu warto zarezerwować dla stroika ze świecą. Mogą tam stanąć też skrzaty bożonarodzeniowe.
Ozdoby i nakrycia stołu - jak stworzyć dzięki nim klimat?
Świąteczne dekoracje to nie tylko choinka i ozdobna ceramika, którą ustawimy w widocznych miejscach. To także nakrycia stołu – obrusy, bieżniki, serwetki stołowe. Jeśli zadbamy o ich staranne dobranie, goście na pewno to docenią.
Świąteczny obrus tradycyjnie powinien być biały. Coraz częściej ta nieskazitelna biel jest przełamywana delikatnymi, złotymi i srebrnymi zdobieniami. Jeśli marzą nam się mocniejsze akcenty kolorystyczne – czerwień, zieleń, zimowy błękit – idealnie do tego celu nadają się bieżniki. Są z jednej strony dyskretne, z drugiej – wyraziste. Żeby bieżnik dobrze spełnił swoją funkcję, musi być dokładnie tej samej długości, co obrus.
Akcenty świetlne podkreślające znaczenie wieczoru wigilijnego
Blask wigilijnej świecy nie wystarczy, by wyczarować świąteczny nastrój. Wspomogą ją lampki choinkowe, świecące kule cotton bals i drobne dekoracje świetlne. Tego dnia warto pamiętać o wykorzystaniu lampek stołowych. Jeśli mamy takowe z materiałowymi abażurami, warto na tę okoliczność wymienić codzienne klosze na czerwone lub złote.
Warto zadbać o takie oświetlenie salonu, by można było wyłączyć górne oświetlenie i delektować się tym bocznym i dolnym. Srebrne i złote dekoracje dodatkowo rozproszą światło.
Świąteczne stroiki: bombki, szyszki, girlandy i gwiazdki
Stroiki świąteczne na drewnianej podstawie można kupić lub zrobić własnoręcznie. Nie jest to szczególnie trudne i każdy, kto odrobinę się przyłoży, na pewno da radę. Klasyczny stroik to połączone w dolnej części gałązki drzewa iglastego (najczęściej świerku lub jodły), udekorowane bombkami choinkowymi, gwiazdkami, wstążkami, owocami, orzechami i szyszkami. Przed kupieniem lub zrobieniem stroika na talerzu warto zastanowić się, w jakim stylu i tonacji kolorystycznej powinien być utrzymany, żeby pasował do innych świątecznych dekoracji. Stroik na pewno powinien pasować do choinki. Jeśli świąteczne drzewko ubierzemy w dekoracje w stylu glamour, to nie kupujmy stroika w stylu rustykalnym i odwrotnie.
Dekoracja talerzy: jak przyozdobić je z serwetkami?
Serwetki stołowe to nie tylko sposób na ochronę ubrań przed przypadkowym zachlapaniem. To także bardzo elegancka dekoracja stołu, ale tylko pod warunkiem, że zostanie odpowiednio zaprezentowana. Serwetka złożona w trójkąt lub kwadrat i położona na talerzu nie zrobi tak dobrego wrażenia, jak ta sama serwetka zwinięta w rulon i przełożona przez specjalną obrączkę. Zwijanie bez składania w kant ma jeszcze jedną dodatkową zaletę – serwetka nie pogniecie się. Można też spróbować postawić serwetkę na talerzu, najlepiej ustawiając ją w ciekawym kształcie.
Aby stół robił wrażenie eleganckiego, wszystkie serwetki muszą być ułożone tak samo.
Nawiązania barwne w aranżacji stołu
Święta to wyjątkowy czas, w którym dekoracje rządzą się swoimi prawami. Jedynie w ciągu tych kilku dni w roku łączenie czerwieni i zieleni jest nie tylko dozwolone, ale nawet wskazane.
Nakrywając świąteczny stół, warto rozejrzeć się po jego otoczeniu. Niech kolorystyka stołu będzie powtórzeniem dekoracji, które ustawiliśmy na parapecie, komodzie, konsoli, stoliku kawowym. Jednolita stylistyka będzie gwarantem uniknięcia dekoracyjnych błędów.
Jednocześnie warto dekoracją stołu podkreślić wyjątkowy charakter świąt. Najlepiej do tego celu wykorzystać ozdoby świąteczne w kolorze złota, srebra i zieleni. Przy wykorzystywaniu czerwieni warto zachować ostrożność, nie będzie się ona ładnie prezentowała w towarzystwie modnych obecnie dekoracji w kolorze pastelowego różu.
Gałązki i szyszki jako subtelna dekoracja stołu
Dekoracja stołu to nie tylko stylowa zastawa i elegancki stroik. Można postawić też na naturalne ozdoby np. w formie szyszek lub gałązek.
Jeśli chcemy przypiąć do brzegów obrusa gałązki choinkowe, lepiej, żeby to była miękka w dotyku jodła niż kłujący świerk. Natomiast świerkowe szyszki są lepszym wyborem niż jodłowe ze względu na swoją wielkość i podłużny kształt. Dla lepszego efektu można je pomalować srebrną farbą lub brokatem w sprayu.
Jaki stół pomieści wszystkich gości?
Wybór stołu, który pomieści wszystkich gości to podstawa udanej kolacji wigilijnej.
Idealny stół to taki, który pomieści wszystkich gości i każdy z nich będzie miał swobodę poruszania się. Minimalna długość stołu przypadająca na jednego gościa to 60 cm, ale zdecydowanie lepiej jest zarezerwować przynajmniej 80 cm. Trzeba też pamiętać, że gość musi swobodnie przysunąć się z krzesłem do stołu, więc nie rezerwujemy dla gości miejsca przed nogami stołowymi.